Sax Weekend

Majstorska radionica saksofona

Gordan Tudor i gosti

Nakon iznimno interesa za prvo i drugo izdanje radionica u Splitu što ukazuje potrebu za ovakvim aktivnostima, kako mladih umjetnika tako i lokalne zajednice, držimo iznimno važnim učiniti Radionicu tradicionalnim događanjem. Osluškujući tržište primijetili smo da mladi glazbenici i profesori, u ovom slučaju saksofonisti, po svoje dodatno znanje i usavršavanja odlaze u inozemstvo gdje žele upotpuniti svoje temeljno znanje što iziskuje puno vremena i financijskih sredstava (primjerice kotizacije u inozemstvu stoj do 500 eura)  te smo iz tog razloga željeli domaćim, ali i stranim mladim saksofonistima, ponuditi takvu edukaciju kod nas pozivom svjetski priznatih pedagoga saksofona uz domaćina prof. docenta Gordana Tudora te tom projektu uz onu edukativnu notu nadodati i turistički element obzirom da, prema najavama dolazaka, sudionici dolaze iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Cilj je ovog usavršavanja omogućiti mladim saksofonistima  dodatno usavršavanje njihovih tehničkih vještina, usvajanje novih znanja te na taj način doprinijeti njihovom umjetničkom rastu i razvoju, kao i približiti i probuditi želju kod djece i mladeži za obrazovanjem na ovom instrumentu. Klasa saksofona Umjetničke Akademije Sveučilišta u Splitu kroz kratki period iznjedrila je velik broj mladih i uspješnih solista na instrumentu ali i što je možda još i važnije, velik broj studenata koji već rade kao pedagozi u glazbenim školama južne Hrvatske i nadogradnja njihovog znanja naš je glavni cilj.

Radionice su namijenjene svim polaznicima glazbenih škola, muzičkih akademija, profesorima  te svim ostalim zainteresiranim za ovaj instrument. Radionice će se odvijati na hrvatskom, engleskom jeziku. Sudionici su podijeljeni u dvije kategorije: aktivni i pasivni sudionici. Predavanja s aktivnim sudionicima bit će održavana u obliku individualne nastave. Pasivnim sudionicima bit će omogućeno praćenje tijeka seminara. Broj aktivnih sudionika je radi učinkovitosti ograničen na deset. Broj pasivnih sudionika nije ograničen.

Kotizacija za sudionike bazirana je na pojedinim seminarima, te se obračunava kao participacija u program što polaznicima omogućava prisutnost po vrlo simboličnim cijenama edukacijskog programa.

Umjetnički voditelj radionica i domaćin

Gordan Tudor, jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj i pedagog. Višestruki pobjednik državnih i međunarodnih natjecanja saksofonista i skladatelja te dobitnik najviših umjetničkih te diskografskih nagrada. Nastupao je po čitavoj Europi i Sjevernoj Americi u raznim komornim sastavima (duo, trio, kvartet, solo+elektronika) te kao solist s mnogim orkestrima.

Umjetnički je direktor festivala Dani Nove Glazbe u Splitu gdje jednom godisnje ugošćuje eminentne glazbenike iz cijelog svijeta. Vodi međunarodnu klasu saksofona na Umjetničkoj akademiji u Splitu (UMAS), radi kao profesor saksofona u GŠ Josipa Hatze u Splitu, te kao gostujući profesor – docent saksofona na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu ( AUNS). Školovao se u u Splitu (D.Colić), Zagrebu (D.Sremec), Amsterdamu (A.Bornkamp) i Parizu (C.Delangle). Gordan je alt saksofonist hvaljenog Papandopulo kvarteta te sopran saksofonist Tria GIG. Često održava majstorske seminare u Hrvatskoj i inozemstvu te je redoviti član ocjenjivačkih sudova na međunarodnim glazbenim natjecanjanjima. Kao reproduktivni umjetnik praizveo je tridesetak skladbi hrvatskih i stranih autora, a kao skladatelj okušao se u raznim žanrovima i kombinacijama instrumenata.

Gordan Tudor je upravo objavio svoj prvi nosač zvuka u izdanju CANTUS-a. Ljeto 2011. proveo je na rezidenciji u sklopu Bang on a Can summer festival - Massachusetts Museum of Contemporary Art (North Adams, MA).